Scootmobiel Verkeersregels

Steeds meer ouderen ontdekken het gemak van een scootmobiel. Om niet de hele dag binnen te hoeven zitten als u minder mobiel bent, kunt u gebruik maken van deze gemotoriseerde voertuigen. Scootmobielen zijn er in vele verschillende uitvoeringen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze bieden de hulp die ouderen nodig hebben bij het veilig verplaatsen van punt A naar B. Omdat scootmobielen gemotoriseerde voertuigen zijn, gelden er een aantal belangrijke verkeersregels voor het rijden in het voertuig. Deze verkeersregels zorgen er voor dat u veilig de weg op kunt, maar ook dat u het overige verkeer niet in gevaar brengt.

Waar mag u rijden?

Met uw scootmobiel mag u rijden op het voetpad, het fietspad of de rijbaan. Afhankelijk van uw keuze gelden er andere verkeersregels. Wanneer u op het voetpad rijdt dient u rekening te houden met voetgangers. U mag niet harder dan 4 km/u rijden. Ook dient u zoveel mogelijk aan de rechterkant te blijven rijden. Als de stoep aan de zijkanten afloopt is het toegestaan om met uw scootmobiel meer op het midden te gaan rijden. Wanneer u een weg wilt oversteken moet u de voorrangsregels hanteren die algemeen geldend zijn.

Bromfietsregels

Het is toegestaan om met uw scootmobiel op het fietspad of de rijbaan te rijden. In dat geval gelden voor u de regels die ook gelden voor snor- en bromfietsers. Dat betekent dat u binnen de bebouwde kom 30km/u mag rijden en buiten de bebouwde kom is het toegestaan om 40km/u te gaan. U moet te allen tijde richting aangeven wanneer u de bocht om gaat. Zo zorgt u er voor dat het voor u achter- en tegenliggers duidelijk is welke kant u op gaat. Een scootmobiel is een individueel voertuig. Het is dus in geen geval toegestaan om met meerdere personen in de scootmobiel te zitten. Parkeren is met een scootmobiel mogelijk op een invalidenparkeerplaats. U hoeft dan geen invalidenkaart te hebben.

Veiligheid boven alles

Er zijn een aantal punten waarmee u het rijden in een scootmobiel nog veiliger maakt. Bent u een beginnende bestuurder? Rij dan in het begin met andere scootmobielen mee zodat u de fijne kneepjes van het besturen leert. Zorg er altijd voor dat u recht een stoep op en af rijdt, niet schuin. Daarmee voorkomt u dat uw scootmobiel kan kantelen of zelfs om kan vallen. Ook is het aan te raden om spiegels op uw scootmobiel te monteren. Daarmee wordt het rijden veiliger en kunt u eenvoudig zien wat er achter en naast u gebeurd. Bedenk altijd dat u in een scootmobiel deelneemt aan het verkeer en dat u daarin niet mag deelnemen met alcohol op. Rijden is een serieuze bezigheid, ook in een scootmobiel!